Koordinátori hálózat szakmai szemmel (+ fotók)

2018. szeptember 09. 09:18
0
 
 

Járási koordinátorok számára tartott szakmai fórumot az Országos Polgárőr Szövetség, ahol az előadások mellett fontos kérdésekre is választ kaphattak a tisztséget betöltők.

Dr. Túrós András: Az OPSZ életében erős pillért képeznek a koordinátorok A járási koordinátorok jelentik azt a pillért, amelyek az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) vezetése és az egyesületek között megteremtik a közvetlen kapcsolatot. Öt évvel ezelőtt hoztuk létre a járási koordinátori posztot, azzal a céllal, hogy még hatékonyabbá, dinamikusabbá tegyük az egyesületek munkáját, illetve hathatósabb segítséget lehet így nyújtani a helyi polgárőr csoportoknak az OPSZ által – mondta dr. Túrós András, az OPSZ elnöke az Országos Rendőr-főkapitányság auditóriumában, amely otthont adott a hagyományteremtő rendezvénynek. – A koordinátorok valóban fontos szerepet töltenek be, hiszen a megyei szövetségek vezetői nem képesek folyamatos kapcsolattartásra a megyénként 80-120 egyesülettel. Itt jelennek meg a járások polgárőr vezetői, akik a hozzájuk tartozó 5-8 egyesülettel folyamatosan képesek kommunikálni, segítségükre sietni, amennyiben szükséges – fogalmazott a vezető.
Az elnök elmondta, ezek a fórumok lehetőséget adnak a problémák, ötletek megvitatására, a hatékony megoldások keresésének teret engednek, illetve az egyes járásokban tapasztalható pozitív példák ismertté tehetők a többi koordinátor számára is, így azok meghonosíthatók az ország egész területén.
A delegáltaknak Zámbó Péter, az OPSZ szakmai alelnöke egy különleges előadást tartott, ahol amellett, hogy a polgárőrség szakmai és törvényi alapgondolatait felidézte prezentációjában, polgárőr szemmel a jelenkor közbiztonsági kérdéseire is válaszokkal szolgált.

A polgárőrség tevékenységéről, illetve a rendőrséggel közös munkájáról az Országos Rendőr-főkapitányság előadója is beszámolt, amely alapján egyértelműen elmondható, a közterületi bűncselekmények száma csökkent, amely részben a polgárőrök hatékony és színvonalas munkájának is köszönhető. Ebben az eredményes munkában részt vettek az OPIT tagjai is. Bán Gábor a tagozat elnöke mutatta be az elmúlt év munkáját, az OPIT működését, valamint beszámolt az eredményekről is, illetve a jövőbeni terveket is vázolta a rendezvény vendégei előtt. Hangsúlyozta, az OPSZ egyik kiemelt feladata, hogy az ifjúság minél szélesebb körével ismertesse meg a polgárőrség tevékenységét, illetve minél több fiatalt állítsanak a szervezet soraiba, ezzel is elősegítve a bűnmegelőzési és prevenciós tevékenységet hazánkban.

Az esemény helyet biztosított az OPSZ „A szomszédok Egymásért mozgalom megújítása és jövőbeli lehetőségei” pályázati programjának a bemutatására illetve a pályázatok díjazására is. Ennek keretében dr. Christián László, az OPSZ SZEM tagozat elnöke tájékoztatta a megjelenteket a pályázat részleteiről, céljairól, illetve a pályázatokat röviden értékelte. Az elnök kifejtette, nem csak az OPSZ tagjai, hanem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói is betársultak a pályázati modell kidolgozásába egyedi elképzeléseikkel, amelyeket önállóan is benyújtottak a szakmai grémium elé. Ezt követően került sor a díjak átadására, amelyben két kategóriában hirdettek győzteseket.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem pályázatnyertes hallgatói:

  1. Margitics József
  2. Nemoda Arnold
  3. Moni Anett.

 A Polgárőrség pályázat-nyertesei:

  1. Gábor Zsolt – Tiszarád, Őrző-védő Polgárőr Egyesület elnöke
  2. Nagy Attila – Nádudvar Polgáőrség tagja
  3. Almási László - Újszentiváni Polgárőr Egyesület elnöke

Az elismerésekhez gratulálunk!

Kihelyezett elnöki fórum

2018. augusztus 11. 20:55
1
 
Kihelyezett elnöki fórum

 Az Országos Polgárőr szövetség augusztus 10-én Mezőhegyesen, a Polgármesteri Hivatal Dísztermében tartotta a kihelyezett elnöki fórumát.

Dr. Túrós András: újítani kell!Dr. Túrós András az OPSZ elnöke által vezetett elnöki fórumon az aktuális és megoldásra váró feladatok kerültek megbeszélésre. A nyílt, őszinte vélemények elhangzása után az OPSZ elnöke összefoglalta fórumon elhangzottakat.
Elismerni és díjazni kell a kiemelkedő közterületi járőrszolgálatok végző polgárőröket és egyesületeket 2019-ben. Egységes gépkocsi arculatot kell bevezetni. A BPSZ-el közös központi ügyeleti rendszert kell kidolgozni Budapesten, illetve régiós szinten. Ki kell dolgozni, hogy milyen szolgáltatást nyújt az OPSZ a Megyei Szövetségeknek és a tagegyesületeknek, valamint a Megyei Szövetségek jelentési kötelezettségeit az OPSZ felé.
Továbbá az előttünk álló időszakban modernizálni kell az OPSZ sajtóját és a kommunikációját.

Elismerést vesz át Batiz IstvánA fórum zárásaként dr. Túrós András köszöntötte Batiz Istvánt, a Csongrád Megyei Polgárőrök Szervezetek Szövetségének elnökét 60. születésnapja alkalmából. Ennek kapcsán az országos rendőrfőkapitány aranygyűrűt, az OPSZ elnöke pedig a Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozatát ajándékozta az ünnepeltnek.

(Szöveg, fotó: Virág István)